Project 2022

Aanmelden voor dit project kan niet meer. Volgend jaar nieuwe kansen!

Programma The Fruit of Silence

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is the-fruit-of-silence-plaatje.jpg
Joseph RheinbergerUit Missa Es-durKyrie
  Sanctus-Benedictus
  Agnus Dei
Pēteris Vasks The fruit of Silence
Cyrillus Kreek Psalm 104
  Õnnis on inimene
  Psalm 141
  Psalm 121
Rudolf Mauersberger  Wie liegt die Stadt so Wüst
Leoš Janáček 6 Moravische dansen
Arvo Pärt Da pacem domine
Eric Whitacre  Enjoy the Silence
Joseph Rheinberger  Abendlied

Toelichting programma

The fruit of silence is prayer, the fruit of prayer is faith, the fruit of  faith is love, the fruit of love is service and the fruit of service is peace. Met deze woorden van moeder Teresa, in een koorwerk van Peteris Vasks,  bezingen we de stilte. In stilte groeit verwondering, ontstaat  ontzag, en ook bezinning op het bestaan.

Dit programma gaat over de momenten van inkeer of bezinning die je als mens meemaakt. De romantische componist keek meer dan zijn voorgangers naar zichzelf, trok zich niet veel aan van zijn omgeving, weigerde zich te conformeren aan conventies en zocht zijn inspiratie in de natuur, in de stilte en in het verleden. Daar ontstonden de individuele stijlen, vaak nog ingegeven door nationale sentimenten. Het nationalisme bloeide sterk op in de Romantiek en bij Kreek proef je dat zijn inspiratie ook nationaal gekleurd is. Kreeks muziek is sterk ritmisch georiënteerd; het zijn dan wel geestelijke teksten, de ritmiek en beweging zijn onmiskenbaar die van volksmuziek.

De schepping zoals die wordt bezongen in psalm 104 is een loflied op alles wat groeit en bloeit, op de natuur, de zee, de hemel, de aarde, de lucht en de wolken, de bergen, de rivieren. Dat stemt tot ontzag en misschien wel stilte.
De platgebombardeerde stad Dresden die wordt bezongen in ‘Wie liegt die Stadt so wüst’ is op aangrijpende wijze getoonzet door Mauersberger in een vol Romantische stijl. In dit treurmotet refereert hij aan de vernietiging van de eeuwige stad Jerusalem en ontleent zijn teksten aan de klaagzang van Jeremia. Het leidt tot een indrukwekkend muziekstuk dat tot nadenken stemt en stilte. Wat daar een goed antwoord op is… Ook Pärts verstilde oproep om vrede, Da Pacem, is gebaseerd op een dramatische gebeurtenis. Pärt schreef het stuk na de aanslag in Madrid in 2005. Pärt weet stilte in de muziek te creëren met een gestaag klankveld waarin kleine incidentele veranderingen optreden.

Planning programma 2022 The Fruit of Silence

Zaterdag 25 juni                            10 – 16 uur

Zondag 11 september               10-16 uur

Zaterdag 17 september             10-16 uur

Vrijdagavond 23 september    20-22.30 uur

Zondag 2 oktober                         10-16 uur

Zaterdag 8 oktober                      10-16 uur

Vrijdagavond 14 oktober          20-22.30 uur generale repetitie

Zaterdagavond 15 oktober     20.15 uur concert

Zondagmiddag 16 oktober      15.30 uur concert

Kamerkoor La Rosa Utrecht